Shiatsu is maatwerk

In een behandeling ben ik op zoek naar beweging: hoe kan ik de Ki, de energie, uitnodigen om in beweging te komen? Dat kan zijn door lichte aanraking, door stevige druk of juist door zachte strekkingen en beweging. Elke behandeling is anders en aangepast aan de client en het moment.

Shiatsu kijkt naar het hele lichaam

In een kort gesprek vraag ik jouw klachten en symptomen uit: waar heb je last van? Hoe lang heb je die klachten al? Maar ook wil ik graag weten hoe je leeft, slaapt, eet en beweegt. Wat houdt je bezig en wat wil jij uit de behandelingen halen? Samen zoeken we naar wat jouw vraag en wens precies is.

De behandeling begint met voelen aan de pols en onderzoek van de buik om te kijken welke meridianen aandacht nodig hebben. Shiatsu wordt gegeven over de kleding heen. De behandeling zelf bestaat uit druk die ik geef op de meridianen: op de armen, benen, in de nek. Ook geef ik zachte strekkingen om gewrichten soepel te maken en ruimte te maken voor de Ki. Na de behandeling kan het handig zijn om wat meer water te drinken en rust te nemen voor jezelf. Neem de tijd om waar te nemen wat er gebeurd in je lichaam.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat is moeilijk te zeggen, het is afhankelijk van de klacht, de duur van de klacht, van de persoon en van de bereidheid om dingen aan te passen in je leven als dat nodig is.

Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om veranderingen in het lichaam te laten blijven: met name als er sprake is van patronen en klachten die al langer aanwezig zijn. Over het algemeen hebben klachten die al langer spelen meer behandelingen nodig dan acute klachten.

Verschillende Oosterse technieken om jou te helpen

Mijn opleiding begon bij de shiatsu, en in de loop van de jaren heb ik mijn technieken aangevuld met vervolgopleidingen. Zo kan ik je ook behandelen met Japanse naaldtechnieken (acupunctuur), moxa, Chinese kruiden en Chinese buikmassage (Chi Nei Tsang). In overleg met jou kan ik verschillende technieken inzetten. Sommige mensen willen expliciet met acupunctuur behandeld worden, anderen juist niet. Ik ben flexibel en stem met jou af welke technieken ik wel of niet gebruik.