Shiatsu voor baby's

Het behandelen van baby's en jonge kinderen is altijd een avontuur. Je weet nooit hoe de behandeling gaat lopen. In de loop van de jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het behandelen van kinderen en ik heb gezien hoeveel baat kinderen hebben bij shiatsu. Een behandeling is vaak maar kort: de energie van de kinderen is overwegend heel yang, en beweegt heel makkelijk. En kinderen hebben nog geen langlopende patronen waar ze in zitten. Vaak zijn één of enkele behandelingen genoeg om klachten te verhelpen. Alsof je nét even een zetje in de goede richting geeft.

Ik zie vaak kinderen met slaapproblemen, hoofdpijn, woede of boosheid, onzekerheid. Jonge kinderen komen samen met één van de ouders. Bij voorkeur geef ik vervolgens de ouders instructie hoe ze het kind kunnen helpen en odnersteunen. Oudere kinderen kunnen ook zelf blijven komen.

Jouw baby helpen bij klachten

Bij de geboorte van de baby zijn de meridianen nog in ontwikkeling, maar het kind hééft al wel meridianen: bij de conceptie ontstaan de eerste meridianen die ten grondslag liggen aan de ‘gewone’ meridianen. Om de ontwikkeling van de baby te ondersteunen en verschillende mogelijke klachten te verlichten bij de baby (krampen, pijn, onrust, huiduitslag) kan ook de baby behandeld worden. Moeder en baby vormen zeker in het begin een eenheid en kunnen ook samen behandeld worden. Volgens het Japanse motto “wil je het kind sterk maken, moet je eerst de moeder sterk maken”: de verbinding tussen die twee is zo evident dat ze ook in de shiatsubehandeling niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Cursus babyshiatsu

Vaak vragen ouders om een cursus babyshiatsu. Mijn ervaring is dat die vraag voortkomt uit klachten die er zijn (rondom slaap, overmatig spugen, onrust). Daarom wil ik graag eerst zelf je kind behandelen en geef ik daarna gericht oefeningen mee om thuis verder mee aan de slag te gaan. Ik heb daarvoor materiaal op papier om mee te geven, maar er zijn ook prachtige boeken over babyshiatsu te koop om als naslagwerk te gebruiken.

Bij de oefeningen die ik meegeef leer je kijken naar de behoeften van je kind, help je jouw kind aanwezig te zijn in zijn eigen lichaam en leert het kind te ontspannen en tot rust te komen.