Ondersteuning bij zwangerschap, bevalling en kraamtijd

Tijdens de zwangerschap is shiatsu een heerlijke vorm om te ontspannen, om verbinding te voelen met de baby en om de continue veranderingen in je lichaam te blijven volgen en balans te vinden. Meestal verlopen zwangerschappen zonder problemen maar er zijn verschillende klachten die tijdens de zwangerschap voor kunnen komen, die veelal met shiatsu te verhelpen zijn. Denk aan misselijkheid, nek-, rug-, en bekkenklachten, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid, carpaal tunnelsyndroom, bandenpijn, bekkenbodemklachten, spataderen, vocht vasthouden en spierkrampen.

De laatste weken van de zwangerschap

Als voorbereiding op de bevalling is Shiatsu heel geschikt: door de regelmatige ontspanning tijdens de behandelingen helpt dit ook om tijdens de bevalling goed te kunnen ontspannen. De laatste weken voor de bevalling bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Shiatsu ondersteunt dat proces en helpt het lichaam zich voor te bereiden op wat er komen gaat. Als het lichaam en de baby er klaar voor zijn kan shiatsu ook de bevalling op gang helpen. Daarnaast kan ik je laten zien welke drukpunten fijn zijn om te gebruiken tijdens de bevalling.

De kraamtijd

Direct na de bevalling ondergaat het lichaam opnieuw heel veel veranderingen: van een baby in de buik gaat het lichaam over op voeding en zorg voor de baby buiten de buik. Ook mentaal is de verandering groot voor moeder en kind. Ter ondersteuning van het herstel na de bevalling en tijdens het ontzwangeren is Shiatsu heel fijn. Dit kan ook bij je thuis, al enkele dagen na de bevalling.